Blijf je bij je baas? Werkgevers zetten zich in voor personeelsbehoud.

Flexkrachten voor onregelmatige diensten lastig te werven.
13 mei 2019
Werkeloosheid in april weer gedaald.
16 mei 2019

Blijf je bij je baas? Werkgevers zetten zich in voor personeelsbehoud.

Werkgevers gaan hun huidige personeel meer in de watten leggen. Vooral met scholing en training, of bijvoorbeeld flexibeler werktijden. Nieuwe medewerkers aantrekken wordt iets minder belangrijk. Dat is de verwachting van HR-professionals. 

Daarmee verschuift de topprioriteit van werkgevers van werving, naar personeelsbehoud. Dat blijkt uit HR-trends 2019-2020, een onderzoeksrapport van adviesbureau Berenschot, softwarebedrijf Afas en uitgeverij Performa onder bijna 2000 HR-medewerkers.

Krappe arbeidsmarkt

Op de huidige krappe arbeidsmarkt hebben veel bedrijven zich de afgelopen jaren ingespannen om meer nieuwe personeel aan te trekken. Dit jaar is dat nog de belangrijkste prioriteit. Drie kwart van de bedrijven zegt problemen te ervaren met het vinden van nieuwe medewerkers. 

De werkloosheid was het afgelopen kwartaal 3,4 procent, meldt het CBS vanochtend. Dat is lager dan het laagste percentage voor het uitbreken van de financiële crisis in 2008.

Krappe arbeidsmarkt of niet, ‘een trendbreuk lijkt aanstaande’, zegt onderzoeksleider Hans van der Spek, van Berenschot. “Na jarenlang een krappe arbeidsmarkt te hebben gehad, waarbij sommige organisaties van alles uit de kast haalden om nieuw talent aan te trekken, lijkt de focus meer te liggen op het optimaliseren van de inzet van de bestaande medewerkers.”

Exitinterviews

Bijna 80 procent van de werkgevers doet al ‘iets’ aan personeelsbehoud. Ze denken dan vooral aan scholing en training en flexibele arbeidsvoorwaarden. “Daarmee bedoel ik: meer keuzevrijheid over het aantal uren, maar ook meer of minder vrije dagen in ruil voor salaris”, aldus Van der Spek in een toelichting aan RTL Z.

Ook geeft een derde aan meer aandacht te geven aan exitinterviews: gesprekken met medewerkers die toch besluiten ander werk te gaan doen.

Bron: RTL Z

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt