Crisis stemt tot nadenken: is het tijd voor een nieuwe baan?!

NL Leert Door – gratis ontwikkeladvies voor iedereen
24 augustus 2020
Minimumloon per 1 januari 2021
5 januari 2021

Crisis stemt tot nadenken: is het tijd voor een nieuwe baan?!

Door de coronacrisis hebben velen van ons meer tijd om na te denken over wat ze willen met hun werk. Zijn we nog wel tevreden? Vijf vragen om te bepalen of van je baan nog wat leuks te maken valt of dat het tijd is voor iets nieuws.

Weet je waar je behoefte aan hebt?

Door op deze vragen antwoorden te zoeken, weet je beter wat je in de nieuwe baan zoekt. Iets nieuws leren? Meer uitdaging of afwisseling? Dan is dat vaak binnen je eigen baan op te lossen.

“Maar een nieuwe omgeving of vervelende collega’s zijn bijvoorbeeld lastiger aan te pakken”, zegt sollicitatiecoach Tomas de Graaf. Hij helpt mensen die op zoek gaan naar een nieuwe baan aan wat extra zelfvertrouwen, als freelancer en via het UWV.
Dat veel mensen nu meer thuis kunnen werken, kan ook daar weer een oplossing voor bieden. “Er is een wisseling van omgeving, misschien vind je het fijn om niet meer in een kantoortuin te hoeven werken”, legt De Graaf uit. Zijn tip: ga ook over het thuiswerken in gesprek. “Op die manier is de werktijd zelf wat meer in te delen.”

Weet de manager wat jou behoeftes zijn?

Het klinkt logisch, maar de praktijk blijkt wat weerbarstiger: behoeftes uitspreken naar een manager. Waar zou je willen staan over vijf jaar? Waar zou je je graag in willen ontwikkelen? Wat is er leuk aan je baan en wat minder? “Medewerkers zijn vaak bang om hun wensen aan te geven, terwijl dat juist kan helpen om een baan leuker te maken”, zegt De Graaf. Zo is het vaak mogelijk om te job craften, waarbij je extra taken die bij talent passen kan gaan doen. “Zo kijk je naar positieve punten.”

Ligt het aan jou of aan de baan?

Waar je ook heen gaat, je neemt jezelf altijd mee. “Mensen zijn gewend om externe factoren de schuld te geven, terwijl het soms helpt om eerst naar jezelf te kijken”, zegt De Graaf. “Als jij bijvoorbeeld uitgeput bent van werk, kan dat ook komen door perfectionisme of moeite hebben met grenzen aangeven. Dat gaat een nieuwe baan niet oplossen.”

Ben je niet al veel te lang blijven zitten?

Loopbaancoach Ester de Bruine erkent dat er vaak nog genoeg te redden valt aan een baan, maar ziet óók veel mensen die juist te lang in hun baan blijven hangen.

Verwacht je niet te veel van je werk?

Hoewel men zo’n acht uur per dag aan werk besteedt, zijn er ook nog genoeg andere dingen waar je geluk uit kan halen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou? Werkenden en werkzoekenden kunnen kosteloos een gratis ontwikkeltraject volgen bij een gekwalificeerde loopbaanadviseur. Met het gratis ontwikkeladvies traject krijg je inzicht in jou loopbaandoelen.

Bron: NU.nl

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt