Hoe maak je een professioneel CV? Hierbij wat handige tips!

Minimumloon per 1 januari 2021
5 januari 2021
Het sollicitatiegesprek – Wat zijn jouw sterke en zwakke punten?
13 april 2021

Hoe maak je een professioneel CV? Hierbij wat handige tips!

Hoe maak je een cv? Dit is een veel gestelde vraag waar men tegen aan loopt. Een cv, of ook wel Curriculum Vitae genoemd, is een beschrijving van jouw levensloop ( leren en werken ). 

Hoe maak je een cv dat niet alleen sterk en overtuigend is, maar ook helder en treffend? Eigenlijk moet je zorgen dat jouw cv opvalt, overzichtelijk is en tegelijk iets vertelt over jouw persoonlijkheid. Jouw cv is de eerste indruk die jij van jezelf geeft en is in feite een soort visitekaartje.  Maar waar moet je beginnen en welke informatie en welke cv onderdelen zijn belangrijk?

Een cv opstellen begint met het creëren van een duidelijke cv opbouw. Denk daarbij aan een structuur met overzichtelijke rubrieken en kaders, maar daarnaast mag je ook zeker creatief zijn! Deze onderdelen komen terug in jouw professionele cv:

De algemene inhoud van een cv

Alles wat je doet en gedaan hebt is belangrijk in je leven. Je moet je echter afvragen of het ook relevant is voor de functie die je wilt hebben. Noem daarom enkel de details die belangrijk zijn voor de vacature.

  1. Relevante ervaring noemen

Noem ook jouw sterke kanten en ervaringen op waar je misschien geen diploma’s van hebt. Als ze bij de vacature passen, zijn ze belangrijk om gezien te worden. Ben je timmerman en heb je daarnaast ervaring met lassen? Zet dat in je cv. Kom je nog maar net kijken op de arbeidsmarkt, maar heb je al wel ervaring met bestuursfuncties in verenigingen? Noem dit dan ook.

  1. Inhoud per onderwerp

In een overzichtelijk cv komen een aantal belangrijke onderwerpen aan bod. Natuurlijk vind je hier informatie over je werkervaring, maar je kunt hier ook de talen noemen die je spreekt.

  1. Profielschets

Met een profielschets laat je de werkgever zien wat die van jou kan verwachten.

Kijk in de vacature voor trefwoorden die bij jou passen. Kies hieruit de drie belangrijkste en verwerk deze (in je eigen woorden) in je profiel.

Vermijd clichés zoals flexibel en teamplayer. Gebruik juist je eigen woorden, die bij jou passen.

Laat goed zien wie jij bent als persoon.

Herkennen anderen, zoals vrienden en collega’s jou ook in je profielschets? Misschien kunnen ze je aanvullen of helpen iets beter te verwoorden?

  1. Werkervaring

Noem de naam en de vestigingsplaats van het bedrijf waar je hebt gewerkt. Schrijf ook de functie op die je daar had. Vertel wat je hebt bereikt bij je vorige werkgever. Noem bijvoorbeeld cijfers of zeg iets over onderscheidingen die je gekregen hebt. Laat zien dat je gegroeid bent in je werkervaring. Dit doe je door te laten zien dat je telkens iets nieuws geleerd hebt bij de verschillende werkgevers.

  1. Opleiding

Zet je meest recente opleiding bovenaan en werk naar beneden, zodat je eerst genoten opleiding onderaan staat. Heb je een diploma behaald? Noem dan de officiële naam van dit diploma.

  1. Talen

Maak hier alleen een apart kopje voor als je in ieder geval één vreemde taal redelijk of goed spreekt. Geef voor iedere taal aan wat je niveau is, zowel mondeling al schriftelijk.

  1. Competenties

Voor veel vakgebieden is het handig om een opsomming te maken van je competenties. Geef per punt aan wat je sterke kanten zijn of welke vaardigheden je beheerst.

Vermijd woorden zoals ‘duizendpoot’, ‘multitasker’ of ‘teamplayer’. Probeer hier je eigen woorden te gebruiken. Het cv gaat immers over jou.

  1. Overig

Onder dit kopje kun je alles noemen wat je verder nergens kwijt kunt, maar wat wel belangrijk is. Vermeld hier bijvoorbeeld je hobby’s, vrijwilligerswerk en computervaardigheden. Leef je niet teveel uit. Noem enkel de relevante zaken op die iets positiefs zeggen over jou.

  1. Tot slot

Controleer alles. Een cv maken betekent ook dat je ervoor zorgt dat alles klopt. Foutjes staan slordig en wekken de indruk dat je niet zorgvuldig bent.

Maak gebruik van de spellingchecker van het tekstprogramma wat je gebruikt. Lees je tekst hardop voor, van begin tot eind. Hiermee ontdek je foutjes die de spellingchecker niet ziet. Laat anderen jouw cv lezen. Laat dit bij voorkeur doen door mensen die jou goed kennen, zodat ze je kunnen aanvullen of verbeteren.

Bron: Nationale Vacaturebank

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt