Uitzendwerk goed voor Nederland BV!

Werkeloosheid in april weer gedaald.
16 mei 2019
Thuiswerken vanwege de staking, mag dat maar zo?
28 mei 2019

Iedereen in Nederland profiteert van uitzendwerk. Uitzenden zorgt voor meer banen, minder ongereguleerd flexwerk en spekt de schatkist van de Nederlandse BV. Per saldo liggen de maatschappelijke baten zelfs tussen de € 1,1 en € 3 miljard per jaar. 

Dat blijkt uit de maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA) over nut en noodzaak van het uitzendwerk dat Onderzoeksbureau SEO maakte in opdracht van de ABU.

  • Uitzendwerk zorgt jaarlijks voor een miljoen banen (11% van alle banen)
  • Gemiddeld werken er 377.000 uitzendkrachten tegelijkertijd (279.000 kortlopend contracten (met uitzendbeding), 98.000 langer lopend contract voor (on)bepaalde tijd)
  • De toegevoegde waarde van uitzendwerk is ruim € 21 miljard (3% nationaal inkomen).

En hoe zou Nederland eruit zien zonder uitzendwerk?

  • Zonder uitzendwerk zouden er 34.000 mensen extra zonder werk zitten (9% van alle uitzendkrachten).
  • De uitkeringslasten zouden € 206 miljoen hoger liggen.
  • Het nationaal inkomen in Nederland zou circa 1,7 miljard lager zijn.

Meer werkgelegenheid.

Ook concludeert men in het onderzoek dat uitzenden helpt bij efficiënte werving en selectie wat weer leidt tot een hogere werkgelegenheid.

  • Zonder uitzendwerk zou 9% van alle uitzendkrachten werkloos of inactief zijn. Uitzendwerk voorziet namelijk in de vraag naar een flexibel personeelsbestand om pieken in de werkzaamheden op te vangen.
  • De bemiddelingsfunctie van uitzendbureaus brengt vraag en aanbod beter bij elkaar (beter matchen betekent meer vacatures vervullen).

Zijn er ook alternatieven?

De onderzoekers hebben ook gekeken naar wat er zou gebeuren op de arbeidsmarkt wanneer er geen uitzendwerk zou zijn. Waarschijnlijk zou dan 75% dan van de 377.000 uitzendkrachten nog steeds werkzaam zijn, maar dan als tijdelijk werknemers, zpp’er of oproepkracht. Van die andere 25% zouden volgens de onderzoekers 41.000 uitzendkrachten (11%) in plaats van uitzendwerk vast werk hebben, 5% zou informeel (zwart) werk doen en 9% zou werkloos of inactief zijn.

Kortom een positief beeld van uitzenden!

Bron: ABU

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt