Thuiswerken vanwege de staking, mag dat maar zo?

Uitzendwerk goed voor Nederland BV!
22 mei 2019
Kan ik mijn vaste medewerkers ook payrollen?
13 juni 2019

Thuiswerken vanwege de staking, mag dat maar zo?

Het openbaar vervoer ligt plat vanwege een landelijke staking, op de weg staan lange files. Voor veel mensen reden om een dagje thuis te werken. Maar is dat wel zo’n goed idee? En mag je maar zo thuiswerken?

Een staking in het openbaar vervoer die van tevoren is aangekondigd, kan werknemers verhinderen om naar de werkplek te reizen. Is thuiswerken geen optie, dan is de werkgever niet verplicht om de nodige maatregelen te nemen zodat zij toch op het werk kunnen verschijnen. Er zijn wel mogelijkheden die in deze situatie uitkomst kunnen bieden voor de werkgever én de werknemer.

Als het openbaar vervoer staakt, komen werkgevers en werknemers voor een ingewikkeld vraagstuk te staan. In sommige organisaties is het geen enkel probleem om vanuit huis te werken, maar dat is natuurlijk niet overal het geval.

Mogen werknemers zelf bepalen thuis te werken?

Sinds 1 januari 2016 geldt in Nederland de Wet flexibel werken. Dankzij deze wet heb je als werknemer het recht om bij de werkgever officieel een verzoek tot thuiswerken in te dienen. De werkgever is vervolgens niet verplicht dat goed te keuren, maar moet het op zijn minst bespreken en zijn keuze schriftelijk onderbouwen.

Alleen in overleg met je werkgever kun je dus bij een voor aangekondigde ov-staking thuis werken. Werk je parttime dan is het soms mogelijk om in overleg met je werkgever een dag in de week te ruilen. Als je liever een verlofdag opneemt, moet je die natuurlijk via de gewone weg aanvragen.

Bron: Rendement

 

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt