Vijf tips voor een aantrekkelijke vacature tekst.

Ziekteverzuim, elke werkgever krijgt hiermee te maken. Hoe gaat uw organisatie hiermee om?
2 april 2019
Flexkrachten voor onregelmatige diensten lastig te werven.
13 mei 2019

Vijf tips voor een aantrekkelijke vacature tekst.

Het aantal openstaande vacatures heeft in het vierde kwartaal van 2018, net als in het derde kwartaal, opnieuw een hoogtepunt bereikt. Eind december waren het er 264 duizend, een nieuw record. Inmiddels groeit het aantal openstaande vacatures al vijf jaar elk kwartaal. Geschikte medewerkers vinden blijft in veel branches dan ook lastig. In deze blog geven we u praktische tips voor het opstellen van een vacature tekst.

U zoekt een nieuwe medewerker. Niet zomaar iemand, maar de perfecte kandidaat voor de openstaande vacature. Hoe trekt u de aandacht op het overvolle internet? Vijf tips voor een aantrekkelijke vacature tekst;

  1. Stel de kandidaat centraal

Neem de ideale nieuwe medewerker in gedachten en schrijf de vacature tekst speciaal voor hem. Daarvoor is het nodig om in de huid van de perfecte kandidaat te kruipen. Vraag u zelf af in wat voor bedrijf hij werkt en wat hij nu doet. Maar bijvoorbeeld ook welke werkzaamheden hij leuk vindt en welke ambities hij heeft. Wat verwacht hij van een werkgever?

  1. Kies voor een opvallende functietitel

De perfecte medewerker, die wil iedere werkgever binnenhalen. Zorg er dus voor dat u direct opvalt tussen alle online personeelsadvertenties. Dat doet u met een functietitel die uw doelgroep aanspreekt. Vraag uw eigen personeel om mee te denken over een geschikte functienaam. Hoe pakkender en concreter de titel, hoe meer deze aanspreekt bij potentiële kandidaten. En hoe beter uw vacature wordt opgepikt door zoekmachines. En heel belangrijk vergeet niet te vermelden of het een fulltime of parttime functie is.

  1. Schrijf een relevante intro

De eerste regels van online artikelen spelen een belangrijke rol. Vaak is het deze tekst die in de zoekresultaten net onder de titel verschijnt. Hoe relevanter de intro, des te beter zoekmachines deze waarderen en hoe groter de kans dat een potentiële kandidaat erop klikt om verder te lezen.

Veel vacatureteksten beginnen met zinnen als: ‘… is toonaangevend in de transportbranche. Wegens uitbreiding van onze werkzaamheden zijn wij op zoek naar een proactieve duizendpoot.’ Een gemiste kans, want in dit geval ontbreekt relevante informatie, zoals de functietitel.

  1. Beschrijf de functie concreet

Voordat iemand gaat solliciteren, wil hij graag weten wat de functie daadwerkelijk inhoudt. Beschrijf de vacature zo concreet mogelijk. Hoe ziet een dag in het leven van jouw nieuwe medewerker eruit? Met wie werkt hij samen? Wat maakt deze functie uniek? Daarna kun je ingaan op de cultuur van je bedrijf.

  1. Verleid kandidaten om te solliciteren

Uiteindelijk heb je maar één doel: de perfecte kandidaat verleiden om bij jou te solliciteren. Maak reageren zo gemakkelijk en laagdrempelig mogelijk. Wat moet hij doen om in aanmerking te komen voor de functie? Kan hij iemand benaderen voor meer informatie? Tot wie richt hij zijn motivatiebrief? Vergeet vooral niet een gevoel van urgentie te creëren door een uiterste reactie datum te vermelden.

Mocht u na het lezen van deze blog toch nog vragen hebben over een vacature tekst of over het werving en selectie traject dan kunt u altijd contact met ons opnemen, wij staan u graag te woord.

We gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat onze site zo soepel mogelijk draait. Als je doorgaat met het gebruiken van deze site, gaan we ervan uit dat je ermee instemt